Suferintele copiilor
[...] nu acei copii sint vinovati pentru suferintele lor, ci adultii din generatiile trecute, asa cum si noi sintem vinovati pentru "suferintele fara vina" pe care o sa le aibe copiii, nepotii, ... nostri. Vinovatii vor raspunde in fata lui Dumnezeu. Sa avem mare grija ca prin purtarea noastra sa nu provocam direct sau indirect "suferinte fara vina" (nici macar "cu vina") semenilor de azi sau celor care ne urmeaza in linie genetica.
Problema "suferintei fara vina" l-a preocupat in mod deosebit pe Dostoievski, care prin personajul Ivan Karamazov din romanul "Fratii Karamazov" aduce in fata cititorului exemple de un tragism fara seaman, in special in ceea ce priveste maltratarea copiilor dar si a animalelor. Solutia data de Dostoievski este - ca nu poate fi restabilita "armonia universala" fara ca toate pacatele lumii sa fie ispasite, multe dintre ele de cei nevinovati. Prin Aleosa Karamazov (novice la o manastire) il aduce in discutie pe Mintuitorul nostru Iisus Hristos, care a preluat asupra Lui pacatele omenirii, prin jertfa de singe, El cel fara de pacat.
Darwin a fost victima (si apoi o mare parte din umanitate prin prisma evolutionismului) neintelegerii necesitatii suferintei. Darwin vazind cruzimea din lumea animala a concluzionat ca: "un Dumnezeu atit de bun nu putea face o lume atit de rea". Inselatoria necuratului!!!
Si-a pierdut credinta si a dezvoltat teoria evolutionista.
Unul dintre asistentii sai a luat un copil dintr-un trib in care limba vorbita nu avea mai mult de o suta de cuvinte, l-a dus la Londra unde l-a dat la scoala cu "evoluatii" englezi. Copilul s-a dovedit a fi la fel de dotat ca si colegii lui "evoluati". Trecuse brusc peste "milenii de evolutie". Asistentul respectiv l-a parasit pe Darwin. Spre sfirsitul vietii, Darwin si-a dat seama ca se inselase, dar n-a avut taria sa-si renege opera de o viata. A murit cu "complexul lui Oedip", vinovatia de a-l fi omorit pe tatal, dar in cazul lui pe Tatal Ceresc.