Barfa

Psalmul 33 al lui David ne arata ca adevarata vocatie a omului este aceea de lucrator al rugaciunii neincetate: "Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda Lui in gura mea.” Neputand sa-si implineasca aceasta menire, omul zilelor noastre, parca mai mult ca oricand in istorie, se vatama sufleteste prin vorbirea de rau a semenilor.

Indiferent de context, barfa nu poate fi bineplacuta lui Dumnezeu. Din binevestitori ai Adevarului, din marturisitori si rugatori, barfa ne transforma frecvent, in purtatori ai unor informatii care nu ne sunt de niciun folos, de multe ori, ai unor minciuni, pe care le propagam, aratand atat lipsa de intelepciune, cat si de iubire.

Sfantul Ioan Gura de Aur, in una din omiliile sale, arata barfirea ca fiind pacatul cel mai usor de savarsit: "Daca nu suntem cu totul bagatori de seama, ea ne rapeste dintr-odata. Ca sa barfim, nu-i nevoie nici de vreme, nici de pregatiri, nici de cheltuieli, nici de alcatuiri. Numai sa vrem - si de indata vointa se preface in fapta. Caci limba e singura unealta care ne trebuie. De aceea, e bine sa ne ferim de aceste vicii!…"

Cu totii traim insa vremurile cand barfa se consuma dintr-un cadru restrans, cu ocazia unei intalniri, la "o cafea”, in parc, in timpul unei petreceri, pana la nivel national, intr-un cadru institutionalizat. Astazi avem "presa de scandal”, "barfitori de meserie” ce speculeaza adeseori curiozitatea bolnava a semenilor acestora. Casatorii, divorturi, neintelegeri, "la nivel inalt”, si multe altele, fac subiectul primelor pagini ale acestor publicatii, spre "deliciul impatimitilor”.

Asistam, ca in mai toate domeniile de activitate, la un fenomen de "globalizare” a barfei. Nu ne mai mira faptul ca am ajuns sa avem barfe comune cu oamenii apartinand celorlalte state ale U. E. sau din S.U.A..

Mediul online, creeaza, la randul sau, toate conditiile prielnice raspandirii barfelor. Acestea nici nu mai necesita intalnirea reala cu celalalt partener de dialog. Pornind de la barfele despre colegul de facultate, colega de serviciu, sau vecinul de la parter, pana la cele despre Inna, Brad Pitt si Lady Gaga, acestea sunt postate sub anonimat sau nu, pe site-uri de profil.

Este trist ca la noi in tara acest gen de publicatii are o mare rata de succes. Ca in orice economie de piata, oferta lor generoasa nu este insa decat raspunsul dat unei cereri pe masura. Dar toti acesti indicatori, pe langa sensul lor strict, ne dau indicii ingrijoratoare despre fondul moral al acestei majoritati consumatoare de "stiri picante”. La randul lor, acestia propaga toate aceste stiri pe bloguri, pe messenger si e-mail.

Din nefericire, ne-am obisnuit atat de mult cu acest gen de informatii, incat cu greu mai bagam de seama ca, in numele dreptului nostru la libera informare, traim, zi de zi, sub "zodia” nefasta a barfei. Contribuim, astfel, poate fara a ne da seama, la sporirea inflatiei cuvantului. Altfel spus, graim cuvinte tot mai multe, dar lipsite de valoare.

Este nevoie sa constientizam ca orice barfa se intemeiaza pe cuvinte rostite in desert, care, in timp, lasa rani adanci in noi si in ceilalti. Ranile barfei se pot vindeca numai prin pocainta si rugaciune.

Radu Alexandru


Cele mai vizitate postări

Marian Moise - Acatiste mp3

Poezii extrase din volumul „prin răscrucea timpului”