Catedrala Sfantul Isaac din Sankt Petersbourg
Catedrala Sfantul Isaac, una dintre cele mai de seama ale Sankt Peterbourg-ului, este asezata pe malul stang al raului Neva. Domul auriu al acesteia, acoperit cu 100 de kilograme de aur curat, se inalta cu mai mult de o suta de metri spre cer, facand-o pe aceasta vizibila de foarte departe - chiar si din golful Finlandei.
Sfantul Isaac a fost ocrotitorul familiei Romanov. Cladirea actuala a catedralei, a patra pe acelasi loc in decursul timpului, a fost ridicata intre anii 1818 si 1858. Lacasul initial purtand tot hramul Sfantului Isaac a fost o mica biserica de lemn. Peter I si Catherine I s-au casatorit in aceasta in anul 1712. La scurt timp dupa acest eveniment s-a ajuns la concluzia ca prezenta structura nu se potriveste cu imaginea de grandoare a capitalei si a imperiului, astfel, in anul 1717 s-a ridicat o biserica de piatra tot cu hramul sfantul Isaac - a fost ridicata pe locul in care astazi se afla o statuie de bronz, in fata actualei catedrale.
Mai apoi, in anul 1760, Catherine II a hotarat ca vrea sa faca o imensa biserica de marmura pentru Sfantul Isaac, astfel constructia a inceput in anul 1768 - a treia versiune a initialei catedrale. Aceasta a fost terminata abia in anul 1802, insa rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor. Cladirea nu era fidela planului initial, aparand neplacuta si prost construita. In momentul in care bolta acesteia a picat din inaltime in timpul slujbei de Inviere a anului 1816, Alexander I a hotarat sa rezolve odata pentru totdeauna problema Catedralei Sfantul Isaac.
Pana la terminarea lucrarilor, in anul 1858, costurile acesteia s-au ridicat la suma totala de 20 de milioane de ruble, alaturi de o multime de vieti omenesti (accidente in timpul lucrarilor). Dintre catedralele cu dom, Catedrala Sfantul Isaac este a patra din lume, dupa Sfantul Petru din Roma, Sfantul Pavel din Londra si Sfanta Maria del Fiore din Florenta.
Catedrala Sfantul Isaac uimeste si astazi prin dimensiunile acesteia - o inaltime de 101.5 metri, o lungime de 111.3 metri si o latime de 97.6 metri. Diametrul interior al domului este de 21.8 metri, iar cel exterior este de 25.8 metri. Mare parte a cupolei este asezata pe cele 112 coloane de granit monolitic - fiecare coloana a fiecarui portal are o inaltime de 17 metri si o greutate de 114 tone. Catedrala poate cuprinde aproximativ 14.000 de oameni. Aceasta a fost proiectata de renumitul arhitect al primei jumatati de secol XIX, Auguste Ricard de Montferrand.
In acord cu canoanele grecesti ortodoxe privind arhitectura, Catedrala Sfantul Isaac prezinta un plan in forma de cruce. Centrul rectangular al acesteia este incununat de un dom aurit inconjurat de un brau octogonal sprijinit pe contraforti. Celelalte turnulete fac o trecere de la inaltimea domului central la cea a corpului de baza. Domul central, alaturi de celelalte turnulete, formeaza arhitectura specifica locului - bisericile incununate de cinci domuri - arhitectura ruseasca.
Porticele ordinului corintian aflate pe fatada acesteia dau intregului corp un aer maiestuos si maret. Ferestrele arcuite cu margini late strapung armonia peretilor drepti, iar colturile cladirii sunt impodobite cu pilastri. Exteriorul catedralei Sfantul Isaac prezinta o vizibila influenta renascentista si baroca, mai ales in abundenta decorului.
Mozaicurile si icoanele, marmura ornata si coloanele sunt cele care imbogatesc catedrala si fac din aceasta o adevarata opera de arta si o slava adusa lui Dumnezeu. Catedrala Sfantul Isaac a fost inchisa in apropierea anului 1930, ca mai tarziu sa fie transformata in muzeu. Astazi, slujbele se tin in Catedrala doar la praznicele mai mari.
sursa: crestinortodox.ro