Convingeti-va mintea si inima ca voi deja ati murit fata de tot ce apartine acestei lumi

Cel mai important lucru: convingeti-va mintea si inima ca voi deja ati murit fata de tot ce apartine acestei lumi. Transpuneti-va cu mintea si simtirea in lumea cealalta si, locuind acolo, aratati-va a fi straine de tot ceea ce va inconjoara, de toate cele create si pamantesti.

Randuiti-va launtrul vostru ca si cum nimeni si nimic n-ar exista decat voi si Dumnezeu, inchinat in Sfanta Treime. Lasati gandul acesta sa va atinga inima si veti vedea cum se va transforma totul, atat in launtrul vostru, cat si in afara!

Iata care sunt cele patru piroane: setea nestinsa pentru mantuire, indepartarea tuturor lucrurilor lumesti din interiorul manastirii, taierea voii proprii, moartea fata de toate cele pamantesti dimpreuna cu trairea numai pentru Dumnezeu!

Strapungeti-va mainile si picioarele inimii voastre cu aceste piroane si veti fi rastignite si capabile de a rosti, impreuna cu Apostolul, ca nu numai lumea vi s-a rastignit voua, ci si voi v-ati rastignit lumii.

Fie ca Domnul sa va insufleteasca pe voi spre aceasta lucrare si fie ca El sa va intareasca pe voi in aceste osteneli si in durerile pe care ele le vor produce inevitabil in inimile voastre. Amin.

Sf. Teofan Zavoratul - Ravna duhovniceasca. Scrisori catre monahii

Cele mai vizitate postări

Marian Moise - Acatiste mp3

Poezii extrase din volumul „prin răscrucea timpului”