O, copilul meu, ai grija! Astazi lumea este foarte rea.
Ma bucur, fiul meu, ca esti bine. Am vazut si greseala ta. Deoarece cu putin n-ai ajuns sa injuri, acum sa faci de doua ori metaniile pe care le aveai, timp de patruzeci de zile.
Dar sa le incepi dupa Pogorarea Duhului Sfant. Si ai grija, fiul meu, ca de acum incolo sa nu-ti intre in obicei asa o lucrare a demonilor.
O, copilul meu, ai grija ! Astazi lumea este foarte rea. Si diavolul seamana cugetele cele viclene pentru a slabi vointa sufletului. De aceea sa te infranezi cat poti de mult. Din prea multa mancare se nasc cugetele viclene si imaginatiile. Totdeauna, in ceas de ispita, sa alergi la Domnul nostru Iisus Hristos si la Maica Domnului. Sa ceri ajutorul sfintilor si sa te rogi. Daca diavolul te va insela si vei face vreun pacat, nu mai poti dupa aceea sa devii preot. Si ar fi pacat sa-ti para rau toata viata. De aceea, roaga-te, roaga-te cat poti de mult.
Sa fugi ca de foc de gandurile rele. Sa nu le dai niciun fel de atentie, pentru ca sa nu prinda radacini inlauntrul tau. Nu deznadajdui. Dumnezeu este mare si ii iarta pe cei pacatosi. Numai sa te caiesti atunci cand gresesti si sa nu mai faci lucruri asemanatoare.
Fii atent cu colegii tai. Sa nu vorbesti prea multe, nici sa asculti lucruri care nu trebuie. Deoarece lucrurile urate pe care le auzi murdaresc. Ai grija sa fii ascultator, cuminte, smerit, sa faci binele, sa fii prieten ai rugaciunii si al citirii. Sa te rogi cu lacrimi; sa inveti rugandu-te. Gura ta sa nu inceteze a spune : ” Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma”.
Si sa fii gata ca, atunci cand va voi Bunul Dumnezeu, sa devii un calugar bun, placut lui Dumnezeu si oamenilor. Deoarece lumea aceasta, fiul meu, este desertaciune; plina de toata rautatea, locul de exil al lui Adam si, apoi, al nostru. Si fericit este cel care va putea sa treaca cu bine aceasta instrainare, sa ajunga la limanul mantuirii. Acela se va bucura vesnic cu sfintii si va imparati impreuna cu Hristos in vecii vecilor.
Gheron Iosif
Extras din „Marturii din viata monahala”, Ed. Bizantina