Sfaturi ale Staretilor Macarie si Ambrozie de la Optina

DRAGOSTEA SI SMERENIA sunt tot atat de strans legate precum lumina de caldura. Acolo unde este smerenie, sunt de toate. Iar acolo unde nu este smerenie, nu este nimic, chiar daca omul ar face minuni. Aratati smerenie! "Fericiti cei curati cu inima." Cel smerit nu este cu putina sa nu fie si curat cu inima. De aceea cei smeriti “vor vedea pe Dumnezeu”.

Sa va smeriti! Sa le suferiti pe toate! Exersati-va in smerenie si rabdare. Sa castigati rabdare in sufletul vostru! CEL CE ARE PACE IN SUFLET, INLAUNTRUL LUI, ACELA SI IN TEMNITA SE SIMTE CA IN RAI.

Muzica este o arta. Dar exista si o muzica a sufletului. ESTE SENINATATEA SUFLETEASCA. Aceea despre care spune Evanghelia:”Luati jugul Meu asupra voastra si va smeriti cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre. Caci jugul Meu este bun si sarcina Mea usoara”. Iata, acestea sunt seninatatea si odihna. Ati invatat matematica? Stiti ce inseamna semnul “=”? inseamna odihna sufletului, fericire, muzica, armonie, adica armonia tuturor puterilor sufletesti.

Femeia nu traieste fara credinta. Necredinta pentru femeie este temporara. Ea se va intoarce la credinta, la Dumnezeu. Altfel repede se topeste. Cu barbatul este altceva. Acesta poate trai si fara credinta. Se face piatra, stanca, stalp de sare, dar poate trai si asa.

Staretul Macarie a spus odata parintelui Anatolia, ucenicul sau:
- La biserica trebuie sa mergem obligatoriu inainte de a incepe slujba
- De ce?
- Iti voi spune altadata
si a spus dupa cativa ani:
- Pentru ca atunci vine si Maica Domnului in biserica.

Patima slavei desarte stinge credinta din inima.

Partea si soarta celor ce vor sa se mantuiasca este suferinta. Cand suferim trebuie sa ne bucuram.

Fara rabdare si ingaduinta fata de aproapele nostru viata devine nesuferita.

Cele mai vizitate postări

Marian Moise - Acatiste mp3

Poezii extrase din volumul „prin răscrucea timpului”